Otevírací doba

08:00 - 16:30

Napište nám

info@matidal.cz

Zavolejte nám

733 393 845

Novelou zákoníku práce se ruší karenční doba od 1.7.2019

24. února 2019 12:11

placeholder

Předmětná novela ruší tzv. karenční dobu, což znamená, že náhrada mzdy nebo platu, plat, příp. jiný příjem bude zaměstnancům a osobám ve služebním poměru příslušet i za první tři dny dočasné pracovní neschopnosti. 

Zaměstnancům bude dle zákoníku práce náhrada mzdy nebo platu příslušet ve shodné výši, v jaké doposud příslušela v dalších dnech, kdy byla vyplácena zaměstnavatelem (tj. 60 % průměrného výdělku se stanovenými redukčními hranicemi). Česká správa sociálního zabezpečení poté bude i nadále vyplácet zaměstnancům nemocenskou od 15. dne dočasné pracovní neschopnosti.

Současně se mění i zákon o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, kde se sníží sazba pojistného pro zaměstnavatele z 25 % z vyměřovacího základu na 24,8 % z vyměřovacího základu, a to v důsledku toho, že se sníží část pojistného odváděná na nemocenské pojištění z 2,3 % na 2,1 %. Toto snížení sazeb má sloužit jako jistá forma kompenzace za zvýšení nákladů zaměstnavatelů způsobené touto novelou.

Novela má nabýt účinnosti 1. července 2019, přičemž vznikne-li dočasná pracovní neschopnost ještě před nabytím její účinnosti, bude se náhrada mzdy nebo platu, plat, příp. jiný příjem řídit dosavadní úpravou, tj. i nadále se tu bude uplatňovat institut karenční doby.